De mentale last op zich geeft weer een toename van de ademfrequentie zodat hier een vicieuze cirkel ontstaat. Als dit adempatroon een gewoonte wordt dan ontstaat er uiteindelijk een disfunctioneel adempatroon (DBP). Daarnaast spelen de ademhalingsspieren een essentiële rol in de lichaamshouding en in de stabiliteit van het lichaam.
Ademhaling en zuurstof transport spieren Bohr effect
Ons adempatroon bepaald de concentratie aan CO2 dat door de longen wordt uitgeblazen of de concentratie CO2 die in het lichaam blijft. In principe blijft deze concentratie constant. Toch zien we vaak subtiele afwijkingen die belangrijk genoeg zijn om klachten te veroorzaken. Een van die klachten is de verminderde afgifte van zuurstof aan de spieren. Door een iets lagere CO2 concentratie in het bloed gaan de rode bloedcellen geneigd zijn om de zuurstof moleculen langer vast te houden. Als deze O2 moleculen aan de rode bloedcellen blijven kleven dan komen deze niet ter beschikking van de spieren waardoor de spieren minder efficiënt zullen werken.
Ademhaling, slaap en recuperatie
Ademhalingsoefeningen hebben een zeer duidelijk effect op slaapkwaliteit, inslapen en doorslapen. Daarnaast geven dergelijke ademhalingsoefeningen een mooi effect op ons autonoom zenuwstelsel. De werking van het autonoom zenuwstelsel wordt weergegeven via de hartvariabiliteit (HRV). Hartvariabiliteit is een erg populaire parameter geworden in de sport omdat het informatie geeft over de toestand van het lichaam en geest. HRV wordt in de sport gebruikt om de recuperatie van een sporter in te schatten of om trainingsbelasting te bepalen. In onze trainingsmethode maken we soms gebruik van HRV biofeedback om het effect van onze oefeningen op het autonoom zenuwstelsel in te schatten. Zo kunnen we inschatten in welke mate onze oefeningen impact hebben op de HRV, mentale toestand, recuperatie en herstel.
Ademhaling en core stability
De ademhalingsspieren en dan voornamelijk het middenrif spelen een essentiële rol in de lichaamshouding en in de stabiliteit van het lichaam.
Enerzijds kan het middenrif door zijn aanhechting aan de lage rug en middenrug een rol spelen in last of pijn ter hoogte van de onderrug, de middenrug en de nek. Anderzijds is er een harmonische samenwerking tussen het middenrif, en stabiliserende spieren zoals de m. multifidus, m. transversus, bekkenbodemspieren. De werking van het middenrif zal ook de drukverandering in de buik en de borstkas bepalen wat enerzijds stabiliteit kan verzekeren, maar anderzijds ook last kan veroorzaken indien deze druk veranderingen niet goed geregeld worden.